Doñana en El Rocio

Het natuurpark Doñana is een groot gebied in zuidwest Spanje en bekend om de vele vogels die er te zien zijn, vooral tijdens de jaarlijkse vogeltrek in het voorjaar. Het paardenstadje El Rocio ligt centraal in het park en hier zijn de wegen niet verhard maar van zand. Men rijdt er paard en gebruikt paard en wagen.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P1120002

El Rocio bestaat geheel uit laagbouw en daarnaast velden waar de paarden kunnen grazen.

Ons plan was om hier al vroeg in maart te zijn voor de vogeltrek, maar het slechte weer deze lente heeft ons ervan weerhouden. Nu begin april is er nog steeds vaak een koude wind en blijft het steeds maar een paar dagen boven de 20 graden en droog. Dat is wel wat anders dan de meeste jaren horen we, maar ook hier geldt dat maart en april uiterst grillig weer kunnen geven.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_ P40442193RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4114644RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4114637

1) Met paard en wagen naar het dorp. 2) Een enorme olijf midden in het dorp. 3) Voor de kroeg staan hoge rekken voor paardrijders die wat willen drinken.

We zijn hier 6 jaar geleden ook geweest en hebben toen vooral de flamingo’s bewonderd, omdat we die nog nooit in het wild gezien hadden. Nu weten we meer van vogels en is onze verwachting hoog.

11RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_hop P11106527RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_blauwe ekster P11105935RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_bijeneter P1110678

1) De Hop horen we regelmatig roepen en soms zien we hem ook. 2) De Blauwe ekster heeft echt een knalblauwe staart. 3) De Bijeneters zijn zeer herkenbaar aan hun roep en hun vliegkunsten.

El Rocio heeft een beetje de vorm van een amfitheater, het meer is dan het podium met net daarvoor de boulevard en daar achter de brede zandwegen met huizen, stallen, restaurants en kroegen. Opvallend is de grote hoeveelheid Hermandads (Verenigingen) die je trots vermeld ziet staan op vele panden. Tijdens pinksteren komen van heinde en ver de leden op een soort van pelgrimstocht naar het dorp en dan is het hier extreem druk. Nu is het erg rustig, veel huizen lijken vakantiewoningen te zijn. En overal zie je paarden, gewoon grazend op de grote weide naast het dorp, voor de wagen of bereden. En zelfs geparkeerd bij een café terwijl de berijder een kopje koffie drinkt zonder ervoor te hoeven afstappen. En we vinden er heerlijke tapa’s.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_edelhert P1120021

Een grote groep Edelherten steekt het meer over.

Vanuit het dorp loop je het park in, op veel paden zijn auto’s niet toegestaan en rijdt men met paard en wagen. Als je met de auto door het park rijdt zie je vaak naast de weg hoge hekken van gaas, het is duidelijk niet de bedoeing dat je zomaar het park inrijdt of even pauze houdt, want er is zelfs geen plek om even te parkeren. Veel hekken zijn hermetisch gesloten, maar af en toe zijn ze wel toegankelijk voor voetgangers, je moet dus goed opletten waar je wel lopend het park in kunt.

6RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_ boerenzwaluw P111047212RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_zwarte ibis P11104619RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_rode patrijs P1110860

1) De Boerenzwaluw rust even uit op een draad. 2) De Zwarte ibis is helemaal  niet zwart in zijn zomerkleed. 3) De Rode patrijs zien we regelmatig op weggetjes voorbij rennen, maar soms blijven ze heel rustig zitten.

Wij vonden het erg jammer dat we niet wat vaker zomaar even een pad in konden rijden en ergens even konden rondkijken of even picknicken terwijl je gewoon geniet van de natuur. Het gevoel dat je zelf aan het ontdekken bent en niet de gebaande wegen volgt, misten we wel hier.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_egyptische sprinkhaan P4064399RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_groene zandloper P4064457RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_heilige pillendraaier P4044248RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_wegmier P4064357-001

1) De Egyptische sprinkhaan komen we hier ook regelmatig tegen. 2) De Groene zandloopkever valt bijna niet op, terwijl hij best opvallend is. 3) De enige echte Heilige pillendraaier! 4) Wegmieren verzamelen bloemblaadjes, maar waarvoor?

De bezoekerscentra die her en der te vinden zijn bieden vooral toegang tot wandelpaden met kijkhutten. De paden zijn meestal rolstoel toegankelijk, dus hiermee is het gevoel om zelf op ontdekking uit te gaan geheel verdwenen. Echter het was niet druk op de paden of in de hutten en we hebben best wel wat kunnen spotten.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_bont zandoogje P4044188RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_kleine hageheld P4064346RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_gekko P1110783RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4064451

1) Het Bont zandoogje is alweer actief. 2) De rupsen van de Kleine hageheld vallen echt wel op. 3) Die Muurgekko’s zijn razendsnel verdwenen. 4) De Algerijnse zandloper is maar klein, maar zijn staart is erg lang.

In het bezoekerscentrum zelf is de informatie vaak wat matig, wel zijn het vaak mooie panden op mooie plekken en zijn er souvenirtjes te koop. En we vonden eentje met een hele bibliotheek zelfs over de locale planten, wat al best heel bijzonder genoemd mag worden in zuid Spanje, maar helaas is echt alles in het Spaans. De informatieborden in het park hebben naast Spaans af en toe ook de informatie in het Engels. Maar de medewerkers in het bezoekerscentrum spreken vaak alleen maar Spaans.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_kalenderbloem P4034140RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_guichelheil P4064482RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4074517

De Arctotheca caléndula sluit ‘s avonds zijn bloem. 2) Ook een Guichelheil, ze zouden helpen tegen gekkigheid. 3) De Bostulpjes staan nog in de knop.

Zo stonden we bij een park waar ook zoogdieren te zien zouden zijn opeens voor een afgesloten pad. Toen we gingen vragen waar de zoogdieren wel te zien waren, wanneer het weer open zou zijn en waarom het eigenlijk dicht is. Kregen we te horen ‘closed’, tja dat hadden we al gemerkt. Onze eigen braafheid wordt er wel minder van, de volgende keer klimmen we misschien wel over het hek en gaan zelf kijken wat er aan de hand is.

RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4074497RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4064418RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4064448RikenMons natuurblog_Donana El Rocio_P4064421

1) Doñanapark, 2) De paden zijn zeer toegankelijk. 3) Een bezoekerscentrum zit zelfs in een kasteel. 4) Het park zelf is wel ruig.

Dit zagen we ook in het park: flamingo, kleine zilverreiger, lepelaar, wilde eend, krooneend, dodaars, waterhoen, ekster, putter, woudaap, roodkopklauwier, zwarte wouw, bruine kiekendief, zwarte ooievaar,witte ooievaar, tjiftjaf, moerasschildpad, de niet zo heilige pillendraaier en de Egytische mangoest, waarvan we helaas nog geen foto’s hebben.

Veel anderen hebben we wel op de foto en we hebben dan ook veel nieuwe dieren kunnen toevoegen voor de apps. Klik op de blauwe namen om meer te zien op de webapplicatie van RikenMon’s Natuurgids. Ook heel veel nieuwe bloemen en struiken, het wordt dus hoog tijd dat ik eens ga beginnen met de begeleidende teksten en tekeningen voor de flora.

Rodalquilar

Midden in het Natuurpark Cabo de Gata/Níjar in de provincie van Almeria, dus aan de zuidoost kant van Spanje, ligt het dorpje Rodalquilar. Een klein wit dorpje met een ontspannen sfeertje, vriendelijke mensen, veel geschiedenis en een boel natuur.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 1P3072984-007

Links het oude mijnwerkersdorp, rechts achteraan het nieuwe witte dorp.

We hadden verwacht ondertussen in de Spaanse zomerzon te zitten, maar het weer pakte dit jaar anders uit. Op ons stek in zuidwest Spanje kregen we regen, kou en echte stormen, waarop we besloten ons mobiele huis te verplaatsen naar beter weer. Terug naar zuidoost Spanje, daar zou wel de zon schijnen en de regen overwaaien. Inderdaad waaien doet het hier wel! Windkracht 3 is het zachtste wat we gehad hebben en het is regelmatig 6 of 7. En meestal droog. Soms is het een dagje zomer, maar meestal blijft het onstuimig lenteweer.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 2P3032721RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 3P3093085

Van de overstromingen in het zuidwesten naar de zonnige stranden in het zuidoosten van Spanje.

Het meest opvallende in Rodalquilar zijn de ruines van de goudmijn die tegen de berg op liggen en het oude mijnwerkersdorp waarnaast het huidige dorp wit afsteekt.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 5P3133267RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 4P3083036

Maquette van de oude mijn en zoals het nu is.

De oude mijnwerkershuisjes zijn flink vervallen, maar in 1 is een casa rural gemaakt. Misschien worden dat er in de toekomst wel meer. De oude gevangenis huisvest nu het informatiecentrum en in de oude gieterij zit nu het management van het Natuurpark.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 6P3072982RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 7P3143360RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 8P3143346

Het oude mijnwerkersdorp en de mijnen.

Het ziet er rommelig en chaotisch uit die instortende huizen, maar ze worden opgevrolijkt met grote kunstplaten. Het hele dorp is voorzien van een bijzonder kunstproject, overal hangen de platen aan de muren en maken van het oude en nieuwe dorp zo een geheel.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 9P3072998RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 10P3072996RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 11P3072992

Het nieuwe dorp Rodalquilar met prachtige kunstplaten.

Het toeristenseizoen is nog niet echt begonnen, toch staan er altijd campers uit verschillende Europese landen geparkeerd. Er is een prachtige camping maar die is niet open en gaat helaas ook niet open, het geld is op.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 12P3133329RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 13P3073019RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 14P3073020

De Gieterij en de camping liggen naast elkaar.

Direct naast de camping zit de botanische tuin, deze is vooral gericht op locale flora van de provincie en nodigt uit om rond te wandelen of lekker te gaan zitten. Er is veel informatie over de planten uit de omgeving en anders helpen ze je zoeken.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 15P3153465RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 16P3153431RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 17P3093139

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 18P1110329RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 19P1110323RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 20P1110316

1) Gekapperde kalfsvoet, 2) Blauwe Guichelheil, 3) Struikmalva, 4) Europese kanarie ♂ zingt het hoogste lied, 5) ♂ Kleine zwartkop zingt ook graag, 6) ♀ woestijnvink.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het strand, dat je vanuit Rodalquilar al kunt zien liggen. Of de vulkaan die hier heel langgeleden actief was en veel invloed heeft gehad op de huidige flora en fauna.

RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 21P3093149RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 22P3193524RikenMons blog Rodalquilar Nature-Guide 23P3193526

Het strand Playa el Playazo

We denken ‘s nachts een civetkat te hebben gezien, maar ja het was wel donker…maar het is hier prachtig!

De Spaanse Eenhoornsmestkever

Mestkevers zijn die bolronde zwarte kevers die je na een regenbui opeens op de bospad kunt ziet lopen. Omdat ze vooral gek zijn op mest van planteneters zoals paarden, koeien, ezels, kamelen…. zullen ze ook veel in de wei voorkomen, maar daar vallen ze in het lange gras nooit zo op. Waarom ze nou na een regenbui opeens te zien zijn weet ik niet. Maar ook hier in zuid Spanje zagen we na een regenbui opeens overal mestkevers lopen, tot in het washok aan toe. Na een paar dagen zien we ze niet meer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_3Copris hispanus P2112362RikenMons Blog_1Geotrupes spiniger DSCF3228RikenMons Blog_2Geotrupes vernalis DSCF6972

3) De Spaanse eenhoornskever heeft een enorme hoorn op de kop. In Nederland zien we meestal de gewone Mestkever (2) en de Voorjaarsmestkever (3), die vallen ook wel eens om.

Deze kevers zagen er wat anders uit dan de mestkevers die we in Nederland kennen, ze hebben namelijk een grote hoorn op hun kop. Echt groot als je dat vergelijkt met hoe klein de kever eigenlijk maar is, vooral bij het mannetje. Als hij ergens tegenop wil klimmen gebeurt het vaak dat hij door het gewicht van de hoorn omvalt en onhandig op zijn rug ligt te zwaaien met zijn pootjes voordat hij weer overeind kan komen. De hoorns zijn bedoeld om te imponeren en met andere mannetjes te kunnen vechten. Daarom hebben de vrouwtjes een kleiner hoorntje of soms zelfs geen een, dat is praktischer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_4Copris hispanus P2122380RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_5Copris hispanus P2122381

De hoorn van het mannetjes is groot, maar ook de rest van de kop heeft een bijzondere vorm. De ogen zitten naast de hoorn.

Mestkevers heten zo omdat ze mest verzamelen om de eitjes op te leggen, zodat de larven meteen kunnen beginnen met eten en groeien, want in heel veel van die mest zitten nog een heleboel bruikbare stoffen. Ze gebruiken alleen mest van planteneters, nooit van vleeseters. Sommige mestkevers leggen heel praktisch hun eitjes onder de mesthoop Andere soorten rollen er balletjes van en nemen die mee op pad, die groep wordt Pillendraaiers genoemd. Hier in zuid-Spanje leeft zelfs de Heilige Pillendraaier, die is al bekend vanuit het oude  Egypte! Hij stond voor wederopstanding, omdat een oude kever een gat groef en een tijdje later een jonge kever er uit kwam kruipen. Die hoop ik echt nog tegen te komen.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_6Copris hispanus P2122386RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_7Copris hispanus P2122375RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_8Copris hispanus P2082274

1) Door de zware neushoorn valt de kever regelmatig om. 2) Bij gevaar worden de pootjes ingetrokken en wacht hij af. 3) Dit dode exemplaar lag op zijn rug, misschien lukt het niet altijd om teug op de pootjes te komen..

De Spaanse eenhoornsmestkever (Copris hispanus) hoort bij de gravers. Een paartje graaft samen een gat waar ze wat mest en eitjes in leggen, vervolgens verzorgt het vrouwtje de eitjes, het mannetje is dan vrij. Zou het daarom zijn dat ik zoveel mannetjes heb gezien en nog geen een vrouwtje?