App update 800 dieren!

De nieuwste versie van de RikenMon’s Natuurgids app is uit!

Locatiefilter vogels:

In de januari update zat een locatiefilter voor de categorieën Zoogdieren en Reptielen & Amfibieën en is er voor elk dier in die categorieën een kaart van Europa toegevoegd waar op staat waar het dier voorkomt.

Bovendien kun je het filter gebruiken om te zoeken welke dieren er in een bepaald gebied voorkomen. Sommige dieren leven in een specifiek gebied, als je daar zelf niet bent is het niet te verwachten dat je die dieren zult tegenkomen. Met het filter krijg je alleen dat getoond wat ook echt in je omgeving te zien is.

Filter op Android Kaart AndroidNLFilter iPhoneNLFilter op iPhone

Dit bleek erg handig en daarom is het nu ook beschikbaar voor de categorie Vogels.  De laatste 2 categorieën (Vlinders en Beestjes) zullen binnenkort ook voorzien worden van deze optie. Hoe betrouwbaar is het filter? We hebben de informatie van meerdere bronnen verkregen die soms wel eens tegenstrijdig was, we denken echter dat het een nuttige aanvulling op de gegevens is. 

RikenMon's Natuurgids, Tureluur, Tringa totanus  P1020794

De tureluur komt in bijna heel Europa voor, behalve in het uiterste noordoosten.

800 Europese dieren:

Verder zitten in deze update weer nieuwe records waardoor we de magische grens van 800 Europese dieren hebben bereikt! En we gaan nog even door!

In de update zit dan ook een verse database die automatisch wordt geïnstalleerd. Als je de app ook zonder internet wilt kunnen gebruiken moet je zelf nog even de laatste foto’s ophalen. 

Bugje Locatieopslag Android:

Indien gewenst en je apparaat het kan kun je alle foto’s op een andere locatie zetten zoals een Sd-kaart, hiervoor moet je in het hoofdmenu kiezen voor Settings/Kies locatie opslag. Zet deze op SD1 voordat je de foto’s download. (of delete alle foto’s van je interne schijf en zet de locatiekeuze om en haal ze opnieuw op)

Soms wil het bij een update dat de locatiekeuze is teruggesprongen naar intern, dus check voor je de foto’s ophaalt of deze goed staat!

In de nieuwste versie (2.51) kan de locatiekeuze niet meer wijzigen door een update, het blijft staan zoals het stond voor de update.

RikenMon's Natuurgids, Oeverlibel, Orthetrum cancellatum P9095851

De ‘bug’ in de foto-opslag is gelukkig opgelost, maar deze ‘bug’ blijft natuurlijk!

50 Kruisbekken!

Tijdens een leuke wandeling door het bos bij Gees (Drenthe) zagen we opeens wel 50 kruisbekken die in verschillende groepjes over ons heen vlogen van de ene spar naar de andere en tussendoor in de eikenbomen.

Kruisbek Loxia curvirostra P1090993

Kruisbek mannetjes zijn oranjerood met een grijs gestreepte borst.

De Kruisbek is een vogel met een gekruiste snavel hiermee kunnen ze  de zaadjes van de sparrenappels makkelijk pakken. Deze slimme vogels broeden al heel vroeg in het jaar, in de winter dus, omdat er dan voor hen genoeg eten te vinden is in al die dikke sparrenappels. En als de sparrenappels op zijn, gaan ze verder met de dennenappels.

kruisbek Loxia curvirostra P9025692

Tussen de takken zien je overal kruisbekken, maar zo hoog in de boom vallen de kleuren niet zo op.

Behalve de opvallende snavel is eigenlijk hun kleur nog veel opvallender. Maar omdat ze vaak helemaal bovenin de bomen zitten lijken ze net zo grauw als veel andere vogels. Ondertussen zijn ze echter oranjerood tot heldergeel!

kruisbek Loxia curvirostra P1090995

Dit jonge mannetje wordt al een beetje rood. (helaas valt net zijn snavelpuntje achter de tak en zie je niet dat die gekruist is.)

Helaas was de komst van een paar honden het tijdstip waarop ze buiten ons zicht vlogen (we konden ze nog wel een tijdje horen) Ook al was het voor ons de eerste keer dat we deze vogels zagen, ze schijnen in Nederland zich prima te redden in de sparren- en dennenbossen.

App fout rapport opgelost!

NIEUWE VERSIE beschikbaar! 

Onderstaand foutje is opgelost in versie 2.4 (deze is beschikbaar via de AppStore)

 

Aan onze iPhone App-gebruikers:

We hebben een foutje gevonden in onze App op de iPhone. Hiervoor is ondertussen een oplossing bedacht, deze wordt aangeboden in de volgende update te verwachten komend najaar.

Foutje: Indien u nieuwe foto’s laad, zonder eerst een ‘check op nieuwe info’ te hebben uitgevoerd, loopt de app vast.

14menuINL

Workaround:

- Sluit de app en start deze opnieuw op.

- Kies dan eerst ‘Check op nieuwe info’ en ga daarna de foto’s voor de gewenste categorie laden.

 

Waarom foto’s laden op je telefoon:

Het voordeel van de foto’s op je telefoon laden, is dat je geen internet nodig hebt om toch de RikenMon’s Natuurgids app te kunnen gebruiken!

 

Met vriendelijke groeten, Erik en Monica