De Spaanse Eenhoornsmestkever

Mestkevers zijn die bolronde zwarte kevers die je na een regenbui opeens op de bospad kunt ziet lopen. Omdat ze vooral gek zijn op mest van planteneters zoals paarden, koeien, ezels, kamelen…. zullen ze ook veel in de wei voorkomen, maar daar vallen ze in het lange gras nooit zo op. Waarom ze nou na een regenbui opeens te zien zijn weet ik niet. Maar ook hier in zuid Spanje zagen we na een regenbui opeens overal mestkevers lopen, tot in het washok aan toe. Na een paar dagen zien we ze niet meer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_3Copris hispanus P2112362RikenMons Blog_1Geotrupes spiniger  DSCF3228RikenMons Blog_2Geotrupes vernalis DSCF6972

3) De Spaanse eenhoornskever heeft een enorme hoorn op de kop. In Nederland zien we meestal de gewone Mestkever (2) en de Voorjaarsmestkever (3), die vallen ook wel eens om.

Deze kevers zagen er wat anders uit dan de mestkevers die we in Nederland kennen, ze hebben namelijk een grote hoorn op hun kop. Echt groot als je dat vergelijkt met hoe klein de kever eigenlijk maar is, vooral bij het mannetje. Als hij ergens tegenop wil klimmen gebeurt het vaak dat hij door het gewicht van de hoorn omvalt en onhandig op zijn rug ligt te zwaaien met zijn pootjes voordat hij weer overeind kan komen. De hoorns zijn bedoeld om te imponeren en met andere mannetjes te kunnen vechten. Daarom hebben de vrouwtjes een kleiner hoorntje of soms zelfs geen een, dat is praktischer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_4Copris hispanus P2122380RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_5Copris hispanus P2122381

De hoorn van het mannetjes is groot, maar ook de rest van de kop heeft een bijzondere vorm. De ogen zitten naast de hoorn.

Mestkevers heten zo omdat ze mest verzamelen om de eitjes op te leggen, zodat de larven meteen kunnen beginnen met eten en groeien, want in heel veel van die mest zitten nog een heleboel bruikbare stoffen. Ze gebruiken alleen mest van planteneters, nooit van vleeseters. Sommige mestkevers leggen heel praktisch hun eitjes onder de mesthoop Andere soorten rollen er balletjes van en nemen die mee op pad, die groep wordt Pillendraaiers genoemd. Hier in zuid-Spanje leeft zelfs de Heilige Pillendraaier, die is al bekend vanuit het oude  Egypte! Hij stond voor wederopstanding, omdat een oude kever een gat groef en een tijdje later een jonge kever er uit kwam kruipen. Die hoop ik echt nog tegen te komen.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_6Copris hispanus P2122386RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_7Copris hispanus P2122375RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_8Copris hispanus P2082274

1) Door de zware neushoorn valt de kever regelmatig om. 2) Bij gevaar worden de pootjes ingetrokken en wacht hij af. 3) Dit dode exemplaar lag op zijn rug, misschien lukt het niet altijd om teug op de pootjes te komen..

De Spaanse eenhoornsmestkever (Copris hispanus) hoort bij de gravers. Een paartje graaft samen een gat waar ze wat mest en eitjes in leggen, vervolgens verzorgt het vrouwtje de eitjes, het mannetje is dan vrij. Zou het daarom zijn dat ik zoveel mannetjes heb gezien en nog geen een vrouwtje?

Flora en Fauna in Andalusië

_________________________________________________________________

Ga hier naar de RikenMon's Natuurgids webapplicatie voor planten en dieren.

Lees hier over de RikenMon's Natuurgids app van Europese dieren voor iPhone en Android.

_________________________________________________________________

Na 2 wintermaanden rondreizen in zuid Spanje zijn we verrast met de hoeveelheid nieuwe dieren en planten die we hebben kunnen toevoegen aan de Natuurgids. Spanje heeft veel inheemse flora en fauna die in de rest van Europa niet te vinden is, wel regelmatig in noord Afrika trouwens, vooral voor veel bloemen is dan ook geen Nederlandse naam.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie1_Himantoglossum robertianum P2022231RikenMons Flora en Fauna in Andalucie2_Aristolochia baetica P1171890RikenMons Flora en Fauna in Andalucie3_Arisarum simorrhinum PC311286

Er bloeit al veel, we vonden 1) de Reuzenorchis, 2) de Portugese pijpbloem de Engelsen noemen het de ‘Dutchmen’s pipe’ 3) En onze favoriet de Arissarum simorrhinum. Deze laatste zien we overal, of eigenlijk het blad pas als je onder de blaadjes gluurt zie je opeens dit bijzondere bloempje.

De Iberische steenbok, de Langvleugelvleermuis en de Alpenkraaien hebben we al in een eerder blog laten zien. Net als de Berberapen, deze apen van Gibraltar leven staatkundig gezien niet in Spanje, maar geografisch natuurlijk wel.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie4_Oenanthe leucura P1100136RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Phylloscopus sibilatrix P1100133RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Saxicola rubicola P1100362

1) De zwarte tapuit heeft een opvallend wit gatje, 2) De fluiter horen we vaak, maar we zien ze zelden, 3) Ook het roodborsttapuit vrouwtje zit graag op de uitkijk.

Een voordeel van de winter is dat de blaadjes van de bomen vallen en je weer tussen de takken door kunt kijken naar de vogels die er in zitten. Langs de spaanse kust staan echter veel Parasoldennen die de naalden zo dicht bijeen hebben dat al die vrolijke Fluiters en Kanaries nog niet te zien zijn. Want je hoort er wel veel. Maar niet alle vogels verstoppen zich, zo zien we regelmatig de Roodborstapuit, die is hier bijna net zo standaard als de Ringmus, terwijl we de Huismus nog niet veel gezien hebben. In het zuid oosten zagen we regelmatig de Zwarte tapuit, maar die kom je eigenlijk niet tegen in het zuidwesten van Spanje. In de bergen zagen we opeens de Rode patrijs voor ons op de weg lopen en de Hop in de berm.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Morus bassanus P1100356RikenMons Flora en Fauna in Andalucie8_Gyps fulvus P1100591RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Bubulcus ibis P1100639

1) Een Jan van Gent duikt van grote hoogte de zee in. 2) Vale gieren kunnen heel goed zweven maar soms moeten ze toch echt flapperen om boven te blijven. 3) Een boom vol koereigers, ze komen elke avond hier terug om te overnachten.

Aan de kust zien we de Jan-van-Gent en heel regelmatig de Geelpootmeeuw, de Drieteenstrandloper, de Witte kwikstaart en heel veel Koereigers die elke avond samen in de zelfde boom slapen. Ook de Zwarte roodstaart, Torenvalk en Kuifleeuwerik zijn vaak te zien. En natuurlijk de Vale gier die hier nog steeds in grote groepen rondvliegen op de thermiek op zoek naar voedsel. We zien veel roofvogels vliegen, maar vinden het moeilijk ze te herkennen tegen de lucht.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie10_Geronticus eremita P1100573RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Calidris alba P1100069RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Falco tinnunculus P1100196

1) De Heremietibis is niet effen zwart maar heeft een paarsige gloed. 2) De drieteenstrandloper is vaak in de branding te vinden. 3) Torenvalkjes zijn hier regelmatig te zien.

En ooit gehoord van de Heremietibis? Er zijn nog maar een paar honderd exemplaren van bekend, ze wonen in Marokko en vroeger woonden zo ook een een groot deel van Europa, vooral Turkije. We zien opeens een groepje vliegen. Denken eerst nog dat het de Zwarte ibis is, maar zien dan de nekveren. Deze vogel kenden we nog niet. Meerdere keren is geprobeerd de vogel opnieuw uit te zetten in zijn vroegere leefgebieden, maar dat gaat niet zo goed. Echter in zuid Spanje leeft nu in elk geval een groepje van 5 exemplaren en ze zien er goed uit.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie13_Glomeris marginata P1091580RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Ommatoiulus rutilans P1232012RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Blatta orientalis P1091587

1)De oproller rolt zich pas op bij gevaar. 2)Dat doet deze dikkronkel trouwens ook. 3) De bakkerstor heb je liever buiten dan binnen.

Ook de kleine kriebel beestjes en de vlinders zijn aanwezig. We worden verrast door een traag zwevende vlinder, de Monarchvlinder, die we vooral kennen van Amerika waar ze een echter wintertrek doen. Hier vliegen ze gewoon rond op de zonnige dagen net als de Grote vos. En ook al houden de meeste mensen niet van kriebelbeestjes ik word toch erg vrolijk van en ben erg blij met de Bakkerstor en de Dikkronkel. En nieuwe foto’s voor de Oproller en Spinduizendpoot.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Danaus plexippus P1171917RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Nymphalis polychloros P2022223RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Podarcis vaucheri P1232002

1) Ongelooflijk zoals de monarchvlinder kan zweven. 2) De grote vos zie je eigenlijk in Nederland niet meer. 3) De andalusische muurhagedis komt alleen hier en in Marokko voor.

Ten slotte vinden we nog de Andalusische muurhagedis en daarmee hebben we voor elke dieren-categorie iets nieuws!

_________________________________________________________________

En om al dat moois ook weer toe te voegen aan je RikenMon’s Natuurgids app?

Handleiding Android: Kies in het hoofdmenu eerst: Data bijwerken en dan Foto’s laden.

Handleiding iPhone: Kies in menu eerst: check op nieuwe info en dan nog te laden foto’s

_________________________________________________________________

 

 

Gibraltar, Apetrots op de apenrots.

Ga hier naar de RikenMon's Natuurgids webapplicatie voor planten en dieren.

Lees hier over de RikenMon's Natuurgids app van Europese dieren voor iPhone en Android.

 

P1131695

La línea de la Concepción, met de Rots van Gibraltar.

Gibraltar is de enige plek in Europa waar je apen in het wild kunt zien en dat wilden wij wel eens beleven. Omdat Gibraltar een ‘Brits overzees gebied’ is in Spanje of omdat het maar een klein stukje is en er zoveel mensen heen willen, is een bezoekje aan Gibraltar iets wat enige organisatie vraagt. Het is bijvoorbeeld handiger om je auto te laten staan en lopend de grens over te gaan, want met de auto rijdt je de file in en er is gewoon niet zoveel plek om te parkeren. Gelukkig is dat allemaal al  geregeld en kun je je camper vlak voor de grens op een camperplek zetten met uitzicht op de rots van Gibraltar of de haven van ‘La línea de la Concepción’, afhankelijk van welke kant je opkijkt.

P1131698P1141710

Kijk je vanuit je camper liever naar de haven of naar de rots.

Vanaf daar loop je in een paar minuutjes naar de grens. Er is hier nog een echte grens waar je je paspoort moet laten zien aan een douanier, echt gecontroleerd wordt er verder niet. Af en toe wordt een tas iets beter bekeken in verband met smokkel van sigaretten en drank, dat is in Gibraltar namelijk goedkoper want je betaalt er geen tax.

Eenmaal over de grens loop je zo Gibraltar in, eerst passeer je de luchthaven en als er niet net een vliegtuig aan komt kun je de startbaan oversteken. Echt waar je loopt hier letterlijk over de startbaan en kunt er zelfs stoppen voor een paar foto’s, geen probleem.

P1100443

Vanaf de grens loop je over de startbaan.

Binnen een kwartier ben je in het centrum van Gibraltar bij de ‘Casemats’ waar je terrasjes en winkels vindt en vanaf daar loop je zo naar de kabelbaan om je bovenop de rots van Gibraltar af te zetten. Je kunt ook kiezen voor een toerbusje, maar als je zelf nog wat kunt lopen adviseren wij de kabelbaan omhoog. En dan daar rondlopen en eventueel ook lopend naar beneden. Het is goedkoper, je bent meer eigen baas en je ziet meer.

P1131700P1131701P1131703

Gibraltar binnenstad met begraafplaats, poortjes en oude wallen.

Heel lang geleden zijn er vanuit noord Afrika een aantal Berberapen gehaald en op de rots gezet. De dieren voelden zich daar wel thuis en zijn gebleven. Dat is op zich niet zo gek, want nog veel langer geleden woonden deze apensoort gewoon in Europa tot aan Nederland aan toe, een paar jaar terug zijn in  Zuid-Holland en Limburg fossielen gevonden van deze apensoort. De apen zijn redelijk mak omdat ze bijgevoerd worden, het is echter niet de bedoeling dat jij dat zelf doet. Daar staat zelfs een boete op tot maximaal 500 Gibraltar Pond. Het voeren van de apen zorgde ervoor dat ze nogal agressief werden tegen mensen die ze niet meteen voerden. Daar hebben we zelf nu niets van gemerkt, maar we hebben ze ook niet aangehaald.

RikenMons Nature Guide Gibraltar 8P1151720RikenMons Nature Guide Gibraltar 9P1151725RikenMons Nature Guide Gibraltar 10P1100470

RikenMons Nature Guide Gibraltar P1100473RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151738RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151758

1) Wijds uitzicht op de haven van Gibraltar en Spanje, 2) Nu wonen er apen i.pv. soldaten 3) De apen zijn niet bang, dus let op je spullen. 4) De Geelpootmeeuw nestelt hier, 5) Kleine narcisjes bloeien hier overal. 6) Uitzicht over Gibraltar vanaf de zuidkant.

Als je  bovenkomt met de kabelbaan sta je eerst in een mensenmassa op de resten van oude militaire gebouwen naar de apen te kijken, maar je kunt prima weglopen van het restaurant en de souvenirshops en lekker rondlopen over de berg. Het uitzicht op de haven van Gibraltar, Spanje en Marokko is echt prachtig. En ondertussen zie je de apen rondlopen, hoor en zie je veel vogels, en de natuur is prachtig met veel mooie planten, bomen en bloemen.

RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151786RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151787RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151793

RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151807RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151829RikenMons Nature Guide Gibraltar P1100468

De Berberapen van Gibraltar.

Ben je boven uitgekeken en nog niet moe, neem dan de trap naar beneden. Deze is gemaakt in een verdedigingsmuur en bestaat uit 3 lange stukken waarmee je een paar honderd meter afdaalt. Her en der zitten de apen naar je te kijken, het laatste stuk slingert over paden en weggetjes en opeens sta je weer in de winkelstraat van Gibraltar.

RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151820RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151823RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151832RikenMons Nature Guide Gibraltar P1151847

1,2) De lange trap kun je beter naar beneden nemen, 3) Geen konijn te zien, 4) Duidelijke taal onderaan de trap.

Dan is het natuurlijk tijd voor een verfrissend drankje op een terras en ontdek je dat ze er alleen Engelse biertjes verkopen, wij gingen voor een Murphy ’s Stout.  Na nog een nachtje op de camperplek is het tijd voor een mooiere kampeerplek, maar het bezoek aan Gibraltar was het zeker waard!

RikenMons Nature Guide Gibraltar P1272104

Zuid Spanje, Tijd om hard aan het werk te gaan, maar wel elke avond even kijken hoe de koereigers naar hun slaapboom vliegen.