De Spaanse Eenhoornsmestkever

Mestkevers zijn die bolronde zwarte kevers die je na een regenbui opeens op de bospad kunt ziet lopen. Omdat ze vooral gek zijn op mest van planteneters zoals paarden, koeien, ezels, kamelen…. zullen ze ook veel in de wei voorkomen, maar daar vallen ze in het lange gras nooit zo op. Waarom ze nou na een regenbui opeens te zien zijn weet ik niet. Maar ook hier in zuid Spanje zagen we na een regenbui opeens overal mestkevers lopen, tot in het washok aan toe. Na een paar dagen zien we ze niet meer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_3Copris hispanus P2112362RikenMons Blog_1Geotrupes spiniger  DSCF3228RikenMons Blog_2Geotrupes vernalis DSCF6972

3) De Spaanse eenhoornskever heeft een enorme hoorn op de kop. In Nederland zien we meestal de gewone Mestkever (2) en de Voorjaarsmestkever (3), die vallen ook wel eens om.

Deze kevers zagen er wat anders uit dan de mestkevers die we in Nederland kennen, ze hebben namelijk een grote hoorn op hun kop. Echt groot als je dat vergelijkt met hoe klein de kever eigenlijk maar is, vooral bij het mannetje. Als hij ergens tegenop wil klimmen gebeurt het vaak dat hij door het gewicht van de hoorn omvalt en onhandig op zijn rug ligt te zwaaien met zijn pootjes voordat hij weer overeind kan komen. De hoorns zijn bedoeld om te imponeren en met andere mannetjes te kunnen vechten. Daarom hebben de vrouwtjes een kleiner hoorntje of soms zelfs geen een, dat is praktischer.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_4Copris hispanus P2122380RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_5Copris hispanus P2122381

De hoorn van het mannetjes is groot, maar ook de rest van de kop heeft een bijzondere vorm. De ogen zitten naast de hoorn.

Mestkevers heten zo omdat ze mest verzamelen om de eitjes op te leggen, zodat de larven meteen kunnen beginnen met eten en groeien, want in heel veel van die mest zitten nog een heleboel bruikbare stoffen. Ze gebruiken alleen mest van planteneters, nooit van vleeseters. Sommige mestkevers leggen heel praktisch hun eitjes onder de mesthoop Andere soorten rollen er balletjes van en nemen die mee op pad, die groep wordt Pillendraaiers genoemd. Hier in zuid-Spanje leeft zelfs de Heilige Pillendraaier, die is al bekend vanuit het oude  Egypte! Hij stond voor wederopstanding, omdat een oude kever een gat groef en een tijdje later een jonge kever er uit kwam kruipen. Die hoop ik echt nog tegen te komen.

RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_6Copris hispanus P2122386RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_7Copris hispanus P2122375RikenMons Blog_Spaanse eenhoorn_8Copris hispanus P2082274

1) Door de zware neushoorn valt de kever regelmatig om. 2) Bij gevaar worden de pootjes ingetrokken en wacht hij af. 3) Dit dode exemplaar lag op zijn rug, misschien lukt het niet altijd om teug op de pootjes te komen..

De Spaanse eenhoornsmestkever (Copris hispanus) hoort bij de gravers. Een paartje graaft samen een gat waar ze wat mest en eitjes in leggen, vervolgens verzorgt het vrouwtje de eitjes, het mannetje is dan vrij. Zou het daarom zijn dat ik zoveel mannetjes heb gezien en nog geen een vrouwtje?

Reacties (2) -

  • Je hebt de naam mestkever twee keer enkelvoud geschreven, terwijl er een s achter moet staan. Verder alles goed, leuke blog.
    • Hé bedankt voor je bericht, ik heb het meteen verbeterd!

Reactie plaatsen

Loading