Flora en Fauna in Andalusië

_________________________________________________________________

Ga hier naar de RikenMon's Natuurgids webapplicatie voor planten en dieren.

Lees hier over de RikenMon's Natuurgids app van Europese dieren voor iPhone en Android.

_________________________________________________________________

Na 2 wintermaanden rondreizen in zuid Spanje zijn we verrast met de hoeveelheid nieuwe dieren en planten die we hebben kunnen toevoegen aan de Natuurgids. Spanje heeft veel inheemse flora en fauna die in de rest van Europa niet te vinden is, wel regelmatig in noord Afrika trouwens, vooral voor veel bloemen is dan ook geen Nederlandse naam.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie1_Himantoglossum robertianum P2022231RikenMons Flora en Fauna in Andalucie2_Aristolochia baetica P1171890RikenMons Flora en Fauna in Andalucie3_Arisarum simorrhinum PC311286

Er bloeit al veel, we vonden 1) de Reuzenorchis, 2) de Portugese pijpbloem de Engelsen noemen het de ‘Dutchmen’s pipe’ 3) En onze favoriet de Arissarum simorrhinum. Deze laatste zien we overal, of eigenlijk het blad pas als je onder de blaadjes gluurt zie je opeens dit bijzondere bloempje.

De Iberische steenbok, de Langvleugelvleermuis en de Alpenkraaien hebben we al in een eerder blog laten zien. Net als de Berberapen, deze apen van Gibraltar leven staatkundig gezien niet in Spanje, maar geografisch natuurlijk wel.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie4_Oenanthe leucura P1100136RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Phylloscopus sibilatrix P1100133RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Saxicola rubicola P1100362

1) De zwarte tapuit heeft een opvallend wit gatje, 2) De fluiter horen we vaak, maar we zien ze zelden, 3) Ook het roodborsttapuit vrouwtje zit graag op de uitkijk.

Een voordeel van de winter is dat de blaadjes van de bomen vallen en je weer tussen de takken door kunt kijken naar de vogels die er in zitten. Langs de spaanse kust staan echter veel Parasoldennen die de naalden zo dicht bijeen hebben dat al die vrolijke Fluiters en Kanaries nog niet te zien zijn. Want je hoort er wel veel. Maar niet alle vogels verstoppen zich, zo zien we regelmatig de Roodborstapuit, die is hier bijna net zo standaard als de Ringmus, terwijl we de Huismus nog niet veel gezien hebben. In het zuid oosten zagen we regelmatig de Zwarte tapuit, maar die kom je eigenlijk niet tegen in het zuidwesten van Spanje. In de bergen zagen we opeens de Rode patrijs voor ons op de weg lopen en de Hop in de berm.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Morus bassanus P1100356RikenMons Flora en Fauna in Andalucie8_Gyps fulvus P1100591RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Bubulcus ibis P1100639

1) Een Jan van Gent duikt van grote hoogte de zee in. 2) Vale gieren kunnen heel goed zweven maar soms moeten ze toch echt flapperen om boven te blijven. 3) Een boom vol koereigers, ze komen elke avond hier terug om te overnachten.

Aan de kust zien we de Jan-van-Gent en heel regelmatig de Geelpootmeeuw, de Drieteenstrandloper, de Witte kwikstaart en heel veel Koereigers die elke avond samen in de zelfde boom slapen. Ook de Zwarte roodstaart, Torenvalk en Kuifleeuwerik zijn vaak te zien. En natuurlijk de Vale gier die hier nog steeds in grote groepen rondvliegen op de thermiek op zoek naar voedsel. We zien veel roofvogels vliegen, maar vinden het moeilijk ze te herkennen tegen de lucht.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie10_Geronticus eremita P1100573RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Calidris alba P1100069RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Falco tinnunculus P1100196

1) De Heremietibis is niet effen zwart maar heeft een paarsige gloed. 2) De drieteenstrandloper is vaak in de branding te vinden. 3) Torenvalkjes zijn hier regelmatig te zien.

En ooit gehoord van de Heremietibis? Er zijn nog maar een paar honderd exemplaren van bekend, ze wonen in Marokko en vroeger woonden zo ook een een groot deel van Europa, vooral Turkije. We zien opeens een groepje vliegen. Denken eerst nog dat het de Zwarte ibis is, maar zien dan de nekveren. Deze vogel kenden we nog niet. Meerdere keren is geprobeerd de vogel opnieuw uit te zetten in zijn vroegere leefgebieden, maar dat gaat niet zo goed. Echter in zuid Spanje leeft nu in elk geval een groepje van 5 exemplaren en ze zien er goed uit.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie13_Glomeris marginata P1091580RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Ommatoiulus rutilans P1232012RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Blatta orientalis P1091587

1)De oproller rolt zich pas op bij gevaar. 2)Dat doet deze dikkronkel trouwens ook. 3) De bakkerstor heb je liever buiten dan binnen.

Ook de kleine kriebel beestjes en de vlinders zijn aanwezig. We worden verrast door een traag zwevende vlinder, de Monarchvlinder, die we vooral kennen van Amerika waar ze een echter wintertrek doen. Hier vliegen ze gewoon rond op de zonnige dagen net als de Grote vos. En ook al houden de meeste mensen niet van kriebelbeestjes ik word toch erg vrolijk van en ben erg blij met de Bakkerstor en de Dikkronkel. En nieuwe foto’s voor de Oproller en Spinduizendpoot.

RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Danaus plexippus P1171917RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Nymphalis polychloros P2022223RikenMons Flora en Fauna in Andalucie_Podarcis vaucheri P1232002

1) Ongelooflijk zoals de monarchvlinder kan zweven. 2) De grote vos zie je eigenlijk in Nederland niet meer. 3) De andalusische muurhagedis komt alleen hier en in Marokko voor.

Ten slotte vinden we nog de Andalusische muurhagedis en daarmee hebben we voor elke dieren-categorie iets nieuws!

_________________________________________________________________

En om al dat moois ook weer toe te voegen aan je RikenMon’s Natuurgids app?

Handleiding Android: Kies in het hoofdmenu eerst: Data bijwerken en dan Foto’s laden.

Handleiding iPhone: Kies in menu eerst: check op nieuwe info en dan nog te laden foto’s

_________________________________________________________________

 

 

Reactie plaatsen

Loading